Bitcoin Nedir?

Bitcoin,  dijital bir para birimidir. Kanuni para statüsüne sahip fakat herhangi bir fiziksel karşılığı yoktur.  Mevcut kullanılan; TL, Dolar ve  Euro benzeri para birimleri gibi, günlük yaşantımızda yapılan alışveriş harcamalarında, şifreli para kategorisinde yer almaktadır.  Bitcoin’in en büyük özelliği, diğer para birimlerinde görülen hükümet otoritesinin olmamasıdır. Çünkü Bitcoin, hükümetlerin kontrolünde olmayıp, Bitcoin ağının kontrolünde bulunmaktadır. Yani özel teşebbüs tarafından kontrolü sağlanan sanal bir paradır. Sonuç olarak bitcoin işlemleri; merkez bankaları veya devlet kurumları gibi bilinen geleneksel finansal ekipler ile ilgili işlemler değildir.

Bitcoin nasıl kuruldu?

Bilgisayar korsanı olan Satoshi Nakamoto takma adlı, gerçek ismi gizli olan bir kişi 2009 yılında Bitcoin Sistemini kurdu. Bununla ilgili de bir “protokol” yayınladı. Bu protokola  göre; Bitcoin kişiler arasındaki veri paylaşım ağını temel alıyor. merkezî bir otorite tarafından kontrol edilemeyen ve işlem ücreti çok düşük olan, bağımsız bir para birimidir. Şubat 2015’ten itibaren, 100.000’den fazla tüccar ve satıcı, bitcoini ödeme olarak kabul etti.

Bitcoin nasıl işliyor?                                                                                                                                              Block Chain adı verilen bir veri merkezinde, Bitcoin üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulmaktadır. Bitcoin hesapları arasında gerçekleşen tüm işlemler, önce bu ağ tarafından kayıt altına alınır daha sonra işlem tamamlanır. Kullanıcılar, hangi hesaptan ne kadar işlem yapıldığını görme lüksüne sahipler. Fakat hesaplar şifreli olduğundan, bu hesapların kime ait olduklarını asla bilemezler.                                                                  Bitcoin hesap kurulumu oldukça basittir. Bitcoin hesaplarınızı hiçbir ücret ödemeden, sorgusuz sualsiz açabildiğiniz gibi, işlemlerinizde de bir ücret ödemezsiniz. Bitcoinler kişiler arasındaki veri paylaşım ağı ile gönderildiğinden, herhangi bir aracı kuruma işlem ücreti ödemeniz gerekmiyor.

Bitcoin’de yaptığınız para transferleri çok hızlı gerçekleşir. Herhangi bir aracı kurum veya banka ile gerçekleştirdiğiniz para transferleri, bir çok engele takılıp gecikebilir. (Çalışma saatleri vs.) Fakat Bitcoin, kişiler arası veri paylaşımına dayandığından, günün her saatinde para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bitcoin yasal mı?                                                                                                                                                        

Bir çok kişinin aklını karıştıran bir soru olan bitcoin yasal mı bitcoin alıp satsam herhangi bir sorun ile karşılaşır mıyım veya ceza alır mıyım diye. İşte size bu soruların cevaplarını verelim. Devletimin kanunen dijital para birimi, bitcoin veya kriptolu para birimleri ile bir düzenlemesi şu an için yoktur. Bu sebepten dolayı bitcoin almak, satmak veya bulundurmak gibi konulardan ceza almanız mümkün değildir. Eğer ki bu durum yasalar ile belirlenir ülkemize alımı satımı yasak hale gelirse bu gibi durumlarda ceza alabilirsiniz. Ancak şuan için bu konuda herhangi bir yasa, kanun veya genelde bulunmamaktadır.

Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.

TC Merkez Bankası uyarısı

Kendini dünyanın bağımsız para birimi olarak tanımlayan Bitcoin, insanlar arasında neredeyse özgürlüğün sembolü olarak görünüyor. Hiçbir devlete bağlı olmadığı görüntüsü ile insanların aklına mükemmel bir oluşum olarak kazıtılmaya çalışılıyor.

Uluslararası piyasada bir şeyin fiyatını belirleyen en büyük etken o ürünün gerçek paradan, altından oluşan yada toprak benzeri gerçek malvarlıklarından oluşan şeylerdir. Bu malzemeler sayesinde dış etkenlerin yönlendirme çalışmasından korunarak değerini rahatça muhafaza edebilir.

Bu oluşumu tanımadıklarını ve hal böyle olunca oluşabilecek bir dolandırıcılık durumunda şu anda yasal bir yaptırım yapılamayacağını belirtti. Son dönemde bazı basın yayın kuruluşlarında ve internette “Bitcoin” hakkında çeşitli haberlerin çıktığı görülmektedir.

Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla, kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.

Diğer taraftan, Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesi, söz konusu sanal paraların yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam yaratmaktadır. Ayrıca Bitcoin, piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açıktır.

Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına, yukarıda belirtilen hususların duyurulmasında ve bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel risklerin kamuoyuna hatırlatılmasında fayda mülahaza edilmektedir.

383 766 284