Firmaların gelişip büyümesi için üretimin yanı sıra pazarlanıp satış stratejisi de oluşturmalı.Ancak bilinen pazarlama teknikleri de hızla gelişen teknoloji göz önüne alınarak çağa ayak uydurarak güncellenmelidir.Tıpkı son günlerin trendi olan” sosyal medya” kazanımı gibi. Çünkü sosyal medya; insanlara daha fazla ve kolay ulaşılabilirliği, daha pratik olmayı kazandırdı. Bu gelişme sayesinde ürünün pazarlama ve markalaşma sürecinde de başarı sağlandı. Bu nedenle yeni kuralları takip etmek, öğrenmek ve bakış açılarını değiştirerek yeniliklerden yaralanmak oldukça önemli.
İnternet ile birlikte bilgisayarın, iPad’in veya herhangi bir akıllı telefonun girmediği ev ve iş yeri neredeyse kalmadı… Markalaşmak; akılda kalıcılığı arttırmak, marka ile ilgili her yeni bilgiye, habere ve ürüne anında ve zahmetsiz bir şekilde ulaşmayı gerektirir. İyi bir “marka” olmak için müşteri memnuniyet kriterlerini gözden geçirip müşteri ilişkileri yönetiminde sosyal medyanın etkisinin farkında olmak önemlidir. Marka yaratmak için satış ile pazarlama birbirinden ayrılmaz parçalar olup müşteri memnuniyeti, beklentileri ve kriterleri de çok önemlidir. İyi bir tanıtım ve pazarlama yaparken müşteri memnuniyetinin değiştiğini de unutmamak ve müşteri memnuniyeti kriterlerini iyi bilmek gerekir.
MÜŞTERİ MEMNUNİYET KRİTERLERİ
BİLİNİRLİĞİN ARTMASI
Tanınır ve bilinir olmak Markalaşmanın önemli noktalarındandır.. Bu noktada ürün pazarlamasının çok iyi yapılması gerekir. Hele ki aynı içerikli ürünü başka firmalar da çıkarıyorsa onlardan farklı olduğunuzun iyice anlatılması gerekir. Bunun için de medyanın her bölümü önemli argümanlardır. Son yıllarda hızla hayatımıza giren sosyal medya ile günde binlerce fotoğraf ve video paylaşımı da bilinirliğin artmasında önemli bir rol oynamaktadır.
MÜŞTERİ İLE BAĞ KURMAK
Facebook, twitter, pinterest gibi sosyal ağ sitelerinde olmak markalaşmaktaki önemli ortamlardır. Eskiden bir ürün ile ilgili yaşadığınız sıkıntıları paylaşabilmek için muhatap bulmakta zorlanılır, çözümü ise günler, belki aylar sürerdi. Yeni düzende bu süreç daha hızlı işliyor, çünkü her markanın bir diğerinin önüne geçmesi artık an meselesi. Her yeni bilgiyi, her yeniliği anında kullanıcısıyla paylaşan markalar, sosyal medya sayesinde müşterilerinin her sorununa veya derdine çözüm sağlamak için neredeyse birbirleriyle yarışır hale geldi.
MARKAYI YÖNETİP FARKLILAŞMAK
Markalaşmalar bir zamanlar daha kolaydı. Çünkü sosyal medya yoktu ve medyaya ulaşmak da o kadar kolay değildi. Şimdi yapılan alışveriş ile ilgili hem fikir sahibi olabiliyor hem de satın alınacak bir marka ile ilgili deneyimleri sosyal medyadan takip edebiliyorsunuz. Markayı daha önce kullanmış olan kişilere ulaşıp fikir alış verişi yapabiliyorsunuz. Sonuç olarak sosyal medyanın, müşterinin karar verme aşamasında, markanın tercih edilmesinde ve satışının gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir.
BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN:
Yapılan araştırmalar sonucunda da web sitesi olmasına rağmen sosyal medyada var olmayan hiçbir markanın uzun soluklu olmadığı görülmektedir. Aynı zamanda telefonlara ve mail kutularına gönderilen elektronik posta bombardımanının artık hiçbir işe yaramadığı hatta müşterilerin markadan soğumasına da neden olduğu fark edilmiş durumdadır Uzunca bir zamandır cep telefonları ve mail ortamına gelen mesajlar neredeyse okunmadan siliniyor. Pazarlamada bakış açısını çağa göre uyarlayıp sosyal mecrayı kullananlar ise müşterileriyle bağını koparmamak adına çeşitli organizasyonlar ve yarışmalar düzenleyerek ilgiyi üzerlerinde tutmayı başarabiliyorlar. Bu şekilde de marka ve müşteri arasındaki iletişimi güçlendirip markanın müşteriden çok miktarda geri bildirim almasını sağlamaktadır. Hatta çoğu marka bu şekilde ürünleri için müşteri aramak yerine müşterilerin isteklerine uygun ürünler üreterek en yeni pazarlama tekniklerine uyum sağlıyor.
MÜŞTERİNİN BEKLENTİLERİ
- Artık müşteri bilinçli ve ne istediğini biliy Ancak eskisi gibi sabırlı değil. Bu nedenle zamanında ve çabuk ürün teslimi, çabuk ve mantıklı sorun çözümü istiyor. Eskiden markanın anlatımlarına ikna olurdu, şimdi ise her şeyi öğrenme ve araştırma kolaylığı olduğu için akıllı çözümler beklemektedir.
- Sorunlarda kişisel çözüm ve sonuçlar gerekiyor. Standart paketler ve hayır cevapları artık itici olmanın yanı sıra kabul de görmüyor.
- Eskiden tüketici aldığı ürünü yıllarca kullanırdı. Şimdi ise daha sık ürün değişimi yapılı Yenilikler ve trendler daha sıkı takip edilip yaşamda kolaylık sağlayan teknolojik gelişim çok hızlı kabul ediliyor. Bu nedenle markaların da kendilerini süratle geliştirmesi gerekiyor.
- Sonuç olarak, sosyal medya üzerinden sağlıklı iletişime geçerek pazarlamaya olan bakış açısını değiştirip yenilikleri ve son trendleri takip ederken müşterilerin ne istediğini de tam olarak anlamak gerekir.