Bireyselleşmenin ağırlaştığı günümüzde  rekabetin hızı  maalesef  can acıtıcı bir şekle geldi. Öyle ki  başarılı olanın önünü kesmek  için her türlü  olumsuz atraksiyonlar yapılarak çalışanın iş hayatı  cehenneme çevrilebilmekte. Öyle ki   iş arkadaşını  alt etmek için yöneticilere yalan söylemek, hakkında;dedikodular çıkartmak gibi pek çok yola başvurulabilmekte.Hele  bu dedikoduları  çıkartan kişinin yönetimle arası da iyiyse başı derde girmiyor. Bu  şekilde ki yaklaşımlar  bir çok iş yerin de mevcut.  İş dünyasında; yalaka, dedikoducu, kurnaz, kaytaran çalışanların yanı sıra; sessiz, saf ve çalışkan tipler de var.

İş arkadaşları olmalarına rağmen insanların arkasından konuşan, birilerini devre dışı bırakmak için yalan beyanlarda bulunanlar çoktur. Öyle ki  yönetici sıfatına rağmen bir başkasının projesinin altına imza atanları görmek bile mümkündür. Bu durum şüphesiz sinir bozucu ve can acıtıcıdır. Bu yaşananlara maruz kalan kişiler  bunalıma kapılarak;  bu iş ortamında kalıp  kalamayacağını sorgular, bir çoğu da  istemeye istemeye  iş yerinden   ayrılır.

Bugün başarılı olan birçok yöneticinin geçmişte bu nedenle acı çektiği tartışmasız bir gerçektir.   Dedikodu, küçük düşürme, arkadan vurma gibi ayak oyunlarının yaşandığı ofis içi çatışmalarla iş hayatı cehenneme dönmüş ama bu ortama kafa tutmuş, aynı yoldan geçmiş birçok başarılı iş kadını ,iş adamı vardır.Doğru olan da ofis oyunlarını mümkün olduğunca görmezden gelerek çalışmaları  aksatmadan sürdürebilmektir.

İŞ YERİ OYUNLARIYLA NASIL BAŞEDİLİR?

1-Dışa dönük, samimi bir yapıya sahipseniz insanlardan uzak durmanız mümkün olmayabilir. Aslında hem artı hem de eksi yönü olan içtenliğinizin aleyhinize dönüşmemesi için ne yapacaksınız? Fazla öne çıkmayın ama insanları gözlemlemeye çalışın.

2- Çalışanların bir araya geldiklerinde olmazsa olmaz gibidir, patron aleyhinde konuşmak! Siz de o grubun içinde yer alırsanız patronunuza sadakatsizlik etmiş olursunuz, katılmazsanız gruptan dışlanırsınız. Bu noktada kurnaz davranarak patronla ilgili olumlu bir konuya geçmeye ya da konuyu kapatmaya çalışın. Siz siz olun patron aleyhinde yapılan bir sohbette yer almayın.

3-Gözünüzü dört açın, sizinle ilgili bir dedikodu yayıldığını fark ettiğiniz an hiç beklemeden dedikoduyu çıkartanla sakin sakin konuşun. Ama neler konuşacağınızı önceden düşünün. Konuşmanızın yeterli olmadığını fark ettiğiniz an, üstünüzle görüşmekten başka bir çareniz kalmamış demektir. Ancak bu işe yönetimi karıştırmanın doğru olmadığını unutmayın, bu nedenle yönetime başvurmayı son çare olarak düşünün.

4-İşe girdiğiniz ilk gün kurum kültürünü öğrenmeye çalışın. Şirketin misyonunu inceleyip bunun çalışanlara ve iş yerine nasıl yansıdığına dikkat edin. Ayrıca çalışanları rol –model alarak onların konuşmalarını,  giyim-kuşamlarını inceleyin.

5- İş arkadaşlarınızla özel hayatınızı paylaşmamaya özen gösterin. Sizin bu yönünüzün çevrenizde kabul edilmesi için ısrarcı olup taviz vermeyin. İş dışında da bu davranışınızdan vazgeçmeyin. Bırakın sizi ketumluğunuz ve iş başarılarınızla tanısınlar. Bazen sevilmek uğruna insanlar bütün hayatlarını anlatırlar. Halbuki iş hayatında saygı görmek sevilmekten daha da önemlidir.

6-İş hayatınızda kariyer hedefinizi belirlediyseniz, bu hedefe ulaşabilmek için yapmanız gereken,  kendinizi ve çalışmalarınızı tanıtıp anlatmanızdır. Bunun için üstlerinizin toplantı ve görüşmelerdeki davranışlarını incelemek sizin için iyi olacaktır. Kendinizi ve çalışmalarınızı en iyi anlatacağınız ortamlar olan toplantılarda düşüncelerinizi çekinmeden anlatmanız gerekir.

7-Her şeyden önce iyi bir takım arkadaşı olmayı öğrenin ve hedefinize ulaşabilmek için diğerleriyle birlikte uyumlu çalışın. Kadın arkadaşlarınızın açacakları savaşı engellemek için iyi fikirleri desteklemeyi unutmayın. Siz de verilen araştırmaları yüksünmeden üstlenin. Üstlenip başarmadan desteklenmeyi beklemeyin.

8-İşinizdeki önceliğiniz sorumluluklarınızdır ama iş arkadaşlarınıza yardımcı olmayı da ihmal etmeyin. Bilgisayarda takıldığı bir noktada yardım etmek, yetersiz olduğu bir konuda bilgi vermek, yolunuz güzergahındaysa arabanızla gideceği yere bırakmak çok doğru olacaktır. Bu tür küçük yardımlar hem sadakat yaratacak hem de sizi iş arkadaşınızın ayak oyunlarından da uzak tutacaktır. Ayrıca bu, sizin huzurlu olmanızı sağlayacaktır.

9- Tüm bilgilerinizi gün gelir lazım olur düşüncesiyle saklı tutarken, iletişimlerinizi e-posta ya da yazılı olarak yapın. Performans değerlendirmelerinde saklı ve yazılı belgeler işe yarayabilir.

10-Size yapılmasını istemediğiniz davranışları siz de arkadaşlarınıza yapmayın. Her birine ayrı bir özen gösterin ve saygının önemini unutmayın.

383 766 284