“Mayasız yoğurt olmaz”
Sıradan bir insan olmayın. Bir farkınız olsun. Farkınızı çevrenize hissettirin. Bu özelliğinizi, iyi işler yapmak için kullanın.
İşte lider olanlar, bu farklılığı yaratabilen ve etraflarına faydalı olabilen insanlardır. Her mesleğin liderleri vardır. Genel müdür şirketinin, fabrika müdürü fabrikasının, depo şefi deposunun, muhasebe müdürü de muhasebe departmanının lideri olmalıdır.
Lider olabilmek için önce kendinizi liderliğe hazırlamanız gerekir. Liderliğe hazırlanmak için ise bazı temel davranış ve becerileri kazanmalısınız.
Bir liderin öncelikle aşağıdaki altı becerisi olmalıdır:
- Paylaş
- İnsancıl Ol
- Sabret
- Dinle
- Öv
- El Ver
Paylaşmasını Bilmek
Paylaşmak, Tanrı’nın insanlara bahşettiği en önemli mutluluklardan biridir. Liderler paylaşmasını bilirler. Paylaşmak, varlığınızın fark edilmesi için gereklidir. Paylaştığınız sürece, varlığınız aranır hale gelir. Zenginliklerini paylaşmasını bilmeyen insanlar, zenginliklerini hazmedememiş insanlardır. Paylaşmadığınız zenginliklerinizi, zenginlik saymayın.
Sadece kötü şeyleri paylaşmayın. İyi şeyleri de paylaşmaktan zevk almasını öğrenin. Başarılarınızı paylaşın. Mutluluklarınızı paylaşın. Sevginizi paylaşın. Bazı şeylerin değeri paylaşıldıkça artar.
Çevrenizdekiler zenginleşmedikçe, sizin zenginliğinizin de bir değeri yoktur. Paylaşmakta cömert, saklamakta cimri olun. Göreceksiniz, paylaştığınız her şey artacak, çoğalacaktır. Sakladığınız şeyler ise zamanla azalıp ufalacak ve değerini yitirecektir.
Unutmayın: Paylaşmasını bilenin, paylaşacak varlıkları çoğalır. Paylaşmasını bilmeyenin ise, sonunda paylaşacak bir şeyi kalmaz.
İnsancıl Davranmak
Liderler katı gibi görünselerde, insancıl tarafları güçlüdür. İnsan olduğunu unutan hiç kimse, lider olarak toplumun karşısına çıkamaz.
Birlikte çalıştığınız kişileri bir makine gibi görmeyin. Onlar insandır. Duyguları vardır. Gülen, ağlayan, üzülen, sevinen, ruhu olan insanlar… Kapasiteleri sonsuz değildir. Hatasız, eksiksiz değillerdir. Sevilmek isterler. Hoşgörünüze ihtiyaçları vardır. Motive olmak için kendileriyle ilgilenmenizi beklerler. Unutmayın, onlar insandır. Ya siz? Kendinizin de insan olduğunuzu unutmayın.
Çevrenizdeki insanlara karşı şefkatli ve merhametli olun. Şefkat ve merhamet sizi zayıflatmaz. Aksine sizi güçlendirir. Size güven duyulmasını sağlar.
Unutmayın; insancıl olan uzun vadede hep kazanır, olmayan ise kaybeder.
Sabretmesini Bilmek
Sabır, pısırıklık değildir. Sabır, pasiflik değildir. Sabır, suskunluk değildir. Sabır her şeyi doğru zamanda yapmayı bekleyebilmektir.
Sabır, yapılması gerekenleri yapmamak değil, doğru zamanda yapmak demektir. “Sabrın sonu selamettir” sözünü bu şekilde değerlendirmek gerekir.
Terfi etmek, maaş artışı almak, bir üst göreve getirilmek; bunları hepimiz isteriz. Çoğumuz bunun için hazır olduğumuzu söyleriz. Ancak unutmayın, sizin yükselmeye hazır olduğunuzu hissetmeniz değil, başkalarının sizin bu terfiye veya yükselmeye hazır olduğunuzu kabullenmesi önemlidir.
Kendinizi göstermenize vesile olacak fırsatlar önünüze çıkmadan, bunları hayal edin. Olduğunda ne yapacağınızı, nasıl davranacağınızı, neler söyleyeceğinizi önceden düşünün, çalışın, hazırlanın. Fırsatın önünüze ne zaman çıkacağı hiç belli olmaz. Belki yarın, belki bir ay sonra.
Sabredin. Ancak kararlı olun. Hedefinize ulaşmak için ısrarcı olun ama doğru zamanı bekleyin. Vaktinden önce hareket etmek, sizi hedefinizden uzaklaştırabilir.
Dinlemesini Öğrenin
Liderler dinlemesini bilir. Her şeyi siz bilemezsiniz. Olaylara sadece kendi gözünüzle bakmayın. Başkasının gözü ile olaylara bakmak için, başkalarını dinlemeyi de öğrenmelisiniz.
Birçok insan başkalarını yeterince dinlemeden kendisi konuşmak ister, dinlediğini zanneder. Lafı hemen eline alır. Kendi bakış açısından konuşur. Değerlendirmeler yapar. Sonuca ulaşır. Yeterince dinlemeden varılan sonuçların çoğu yanlış olur. Bu, çözüm değil, çözümsüzlük getirir.
Topu en çok ayağında tutan takım değil, ayağına gelen topu gol yapan takım galip gelir. Çok söz söylemek makbul değildir. Az, ancak sonuç getiren sözler değerlidir. Öz, ancak çözüm üreten cümleler kıymetlidir.
Dinlemesini ve konuşmasını öğrenin. Unutmayın, dinlemeyi bilen insan dolu, bilmeyen insan ise boş konuşur.
Övmesini Öğrenin
Her insan bir değerdir. O değeri kullanmasını bilmek gerekir.
İnsanlar övülmekten hoşlanırlar. Kötü söz, yılanın zehrini akıtır. İyi söz, yılanı deliğinden çıkarır.
Ayakkabıları boyasız, taktığı fular çok güzel olan bir personelinize aşağıdaki iki cümleden hangisini söylersiniz?
“Ayakkabılarınız boyasız ve tozlu.”
“Bugün taktığınız fuların renkleri çok hoş. Size yakışmış.”
Her baktığınız yüzde bir güzellik keşfetmeye çalışın. Merak etmeyin. Çoğu insanda bu güzelliği bulacaksınız. Bulunca cimri davranmayın. Beklemeyin. Bulduğunuz o güzelliği karşınızdakine hemen söyleyin.
Unutmayın; iyilikleri paylaşmak sizi yüceltir. Kötülükleri dillendirmek ise sizi yıpratır.
El Vermesini Becerin
El vermesini öğrenin. El vermekte cömert olun.
Liderler, etraflarındaki insanlara yardım etmek için her an hazır olan insanlardır. Zorlukların altında ezilmezler. Zorluklar onları yenemez. Liderler zorlukları göğüslemek için hazır olduklarını her fırsatta gösterirler. Liderler insanlara yardım ellerini uzatırlar.
İçinde zorluk olmayan bir hayat, cansız bir vücuda benzer. Zorluklar hayatı canlı tutar. Sizi oyalar. Başarıyı tatmak için size imkanlar sunar. Bir zorlukla karşılaşmak sizin için bir son değil, aksine başarı kazanmanız için önünüze çıkan bir imkandır. Zorlukları değerlendirmesini öğrenin.
Yardıma ihtiyacı olan insanlar sizi aramaya başladıysa, sevinin. Lider olmak için gerekli olan bir özelliği kazanmak üzeresiniz demektir. Gücünüz yetse de yetmese de, yardım talep eden bir insana ilgi gösterin. Elinizden geleni ondan esirgemeyin.
Yardım elinizi uzatmak, elinizi zenginleştirir. Yardım taleplerini geri çevirmek ise sizi yoksullaştırır.
Unutmayın; Mayasız yoğurt, beceriksiz lider olmaz.
Bülent Şenver
Türklider Kurucu Başkanı