S Enerji’nin kurucusu Mustafa Öztaş, üniversite yıllarında ortaya çıkan girişimci ruhunu kendi araştırmalarıyla yönlendirerek mezuniyet sonrası iş hayatına atılmış. Üniversiteyi okuduğu yıllarda müteahhitlik yapan komşusunun yaşam tarzından etkilenerek tercihini bu meslekten yana kullanan Öztaş, “O yılları iki mühendis arkadaşımla birlikte “herkes yapıyor, biz de yaparız” düşüncesiyle yola çıkarak bir şirket kurduk. İşin içine girince hiç kolay olmadığını fark ettiğimizde de yılmadan yolumuza devam ettik. TEDAŞ’ın açmış olduğu kendi bütçemiz dahilindeki ihalelere katıldık. Aldığımız küçük işleri bitirerek, yeni ihalelere katıldık. Muğla Köyceğiz’de işler aldık. Enerji nakil hatları yaptık.” sözleriyle müteahhitlik sektörünü girişini anlatıyor. Bugün iş dünyasında önemli bir yere sahip olan Öztaş ile enerjiyi ve nükleer santralı konuştuk.
Sizce her dönemde meslek olarak çok tercih edilen müteahhitlik düşünüldüğü gibi kolay bir meslek mi? Bize neler söylemek istersiniz?
Her işin kendi içinde zorlukları olduğu gibi müteahhitlikte düşünüldüğü gibi kolay bir meslek değil. Ancak kamuya müteahhitlik yapmak daha da zor. Tek bir meslekle olacak bir şey değil. Bir alanda uzmanlaşmış olmak yetmiyor. Ticaret yapıyorsanız, az da olsa; muhasebe, finans, hukuk bilecek, insan ilişkilerinde başarılı olacaksınız. Ancak müteahhitseniz; daha derin bir bilgiye sahip olmalısınız. Olmalısınız ki meslekte ayakta durabilesiniz.
Diğer taraftan, ne kadar tedbir alınsa da zaman zaman karşı karşıya gelinen üzücü iş kazaları can acıtıyor. Çünkü çoğu zaman aldığınız önlemler ve çalışanın işi iyi bilmesi yetmiyor. Bir şekilde tedbirsizlikten dolayı ölüme bile varacak şekilde iş kazaları da olabiliyor. Bu üzücü olaylar elbette derin izler bırakıyor.
Bir önemli konu da; SGK ve vergi borcu. Kamuyla iş yapıldığı için ihaleye girebilmeniz için vergi ve SGK borcunun olmaması lazım. Ancak ödenmesi gereken sadece SGK ve vergi borcu değil ki! Yapılan iş çok geniş alanı kapsadığı için ödenmesi gereken yüzlerce gider kalemi var. İşte bu noktada hak edişlerin zamanında verilememesi ciddi bir ekonomik dar boğazı ortaya çıkartırken, sorunun başlangıcı oluşturuyor. Bu tablo sonucunda hem müteahhit hem de kademeli olarak tüm çözüm ortakları maddi manevi sıkıntıya düşüyor.
Uzun bir süre müteahhitlik yaptıktan sonra iş kolunuzda yeniliklere yer verdiniz? Bu değişiklikler nelerdi, şu an iş alanınız neleri kapsıyor?
Şu anda altyapı anlamında ihalelere katılıyoruz. Eğer ihale bizde kalırsa onu da biz yapmıyor, taşeronlara veriyoruz. Sistemi aslında bu hale getirdik. Biz sadece iş almayla ilgili gerekli belgeleri, ortak girişimse; gerekli firmaları buluyor, teminatlarını yatırıyor, ne kadar kazanacağımızı ön görüyoruz. Ocak varsa; ocağın fiyatı, taş varsa; taşın fiyatı ya da asfaltın fiyatı onları araştırıyor, teklif veriyoruz. Tabi bu teklif vermeyle de kalmıyor. Kamu İhale Kurumuna başvuruluyor, idare mahkemesine gidiyoruz. Sonuçlanması nereden baksanız 9-10 ayı buluyor. Bu süreçte diğer ihaleleri takip ediyoruz. Onları da alırsak, biraz fiyatlarını düşürerek taşeronlara veriyoruz.
Enerji sektöründe de başarılı çalışmalarınızdan bahsediliyor. Neler yapıyorsunuz?
2014 yılında hükümetin “Yenilenebilir Enerji” diye uygulamaya koyulan alanlar ortaya çıkınca bizde çalışmaların en büyüğü (HES) hidroelektrik santralleri ile ilgili epey bir araştırma yaptık. Sık sık kanun nasıl olacak, nasıl çıkacak diye kurullara ziyaretler yaptık. O yıllarda Devlet Su İşleri ile (EPDK) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu birlikte koordineli olarak çalışıyorlardı. Türkiye de suyun bol olduğu suyun aktığı çeşitli yerlere, tribünler konularak suyun enerjiye çevrilmesi sağlanıyor. Bunun için 3 klasör fizibilite yapıyoruz. DSİ, Türkiye’nin her bölgesinden iline, doğusundan güneyine, batısından kuzeyine günlük yağış miktarını hesaplar, bunu da yayınlar. Mesela diyelim ki 1950 yılının Mart ayının 4’ünde Muğla’da ne kadar yağış varmış, bunun kitabı vardır ve burada yazar. Metrekareye ne kadar miktar yağış düşmüş bunun hesabını yapar. Bu da önemli yol gösterici oluyor. Mesela geçen sene Nisan ayında Ankara’ya çok yağmur yağması önemli değil, sürekli yağması lazım, geçmiş 50 yılda ne kadar yağmış bu önemli. Mesela yaz ayında yağmur yağar mı? Yağar ama 1 – 2 gün yağar. Ona güvenip çıkarsanız zarar edersiniz. O dönem bu projelerle ilgili epey bir çalışma yaparak 18-19 projeyle uğraştık. Şu anda 3-4 tanesi belirlenen bölgelere elektrik veriyor. Biri Giresun’da, biri Sivas’ta biri de Tunceli-Elazığ arasında. Bu 3 projeyi ayağa kaldırarak, inşaat aşamasındayken başka firmalara sattık .
HES’ler çevreye doğaya zarar verirken gelecek adına olumsuz düşünceler oluşturmakta. Sizin görüşleriniz nelerdir?
Ben dünyanın görülmesi gereken çoğu yerini gezerek bu işler nasıl yapılıyor diye araştırdım. Gördüm ki gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamında nükleer santral var, bir kere konuyu öyle çözmüşler. Bu işin en kalıcı ve pratik yolu nükleerdedir. Çünkü HES projelerinde, doğa bozuluyor. Neden bozuluyor? Çünkü suyun akışını değiştiriyorsunuz, suyun yapısını bozuyorsunuz, doğayla oynuyorsunuz. Ve ne oluyor? Sadece “sudan elektrik üreteceğim” diye aynı yere 8-9 tane proje yapıyorsunuz ve yaparken de çoğalsın diye o suyun yönünü kanallarla değiştiriyorsunuz.
O sular hedeflendiği biçimde mi akışını sağlıyor, nereye gidiyor o sular?
O suyun nereye gittiğini, yani belki buradan çıkıyor ama başka bir köyü besliyor. Sen suyun yerini değiştirdiğin zaman orası susuz kalıyor. Oraya su gitmiyor. Tek başına elektrik üretiyorsun ama doğayı da bozuyorsun. Bu bir gerçek. Rüzgâr Enerji Santralı (RES) çalışmalarında bir sorun yok. Çünkü RES direkt rüzgâr enerjisi. Rüzgâr estikçe o kanatlar dönüyor, oradan da elektrik üretiliyor. Güneş Enerji Santralı (GES) çalışmalarında da bir sorun yok. GES’te de zaten tarlalara güneş panellerini yerleştiriyorsunuz, güneş oldukça oradan enerji üretiyor. Onun da bir zararı yok.
Peki, sizce enerji nasıl sağlanmalı?
Türkiye’de kullanılan elektrik dahil, nerede üretilirse üretilsin, bir sistem var. Elektriği oraya iletir, sisteme verirsiniz sistem bunu döndürür. Bu elektrik belki Sivas’taki bir barajdan, belki Keban’dan, belki Çanakkale’den beklide başka bir yerden geliyordur. Çünkü elektriği her üreten bunu sisteme verir. Türkiye’deki enerjinin yaklaşık %34’ü doğal gazdan çevrilerek santral olarak kurulmuş. %31’i Kömürden, %24’ü Hidrolik enerjiden %6’sı Rüzgar olmak üzere üretim yapıyoruz ülke olarak. Doğal gazı ithal alıyoruz, Rusya’dan geliyor. Enerjimizin %40’ı ithal aslında. Doğalgazı ve İthal kömür alıp alıyor enerjiye döndürüyorsun ve sisteme veriyorsun.
Bu nedenle de HES’ler ve GES’ler artırılarak enerji sağlanmaya çalışılıyor. Ama bu ne kadar yapılsa da yaklaşık % 30’lardae kalıyor. Bir an Rusya ve İran’ın doğalgazı kestiğini düşünelim; Türkiye elektriksiz kalır. Kışa rastlarsa ısınma sorunu yaşanır. Diğer yandan enerji sağlanmasını artırmak için Türkiye gündeminde nükleer enerji projesi var. Ancak nükleer enerjiyi üretecek teknolojiye sahip değiliz.
Ama nükleer enerjinin faydasının yanı sıra herhangi bir sızıntı halinde önlenemeyecek olumsuz sonuçlar yaşandığını da biliyoruz…
Doğru haklısınız. Evet her teknoloji bir şeyleri götürüyor ama kattıklarını da yok sayamazsınız. Her yapılan işin mutlaka faydasının yanı sıra zarar veren olumsuzlukları da olur. Çevreyi kirletmesine rağmen ulaşım sağladığı için araç kullanılması gibi. Nükleer enerji de böyle. Mutlaka zararı olacaktır. Ama enerjiye ihtiyaç olduğuna göre bunu kabullenmek önemlidir. 31 ülkede toplam 444 nükleer reaktör işletmede bulunmaktadır. Aralarında daha önce nükleer güç santrali bulunmayan Birleşik Arap Emirliği’nin de bulunduğu 16 ülkede ise hali hazırda toplam 64 santralin inşası devam etmektedir. 2023 yılına kadar 164 yeni nükleer reaktör yapılması planlanmıştır.
99 santralle dünyanın en fazla nükleer santraline sahip bulunan ABD, elektrik üretiminin % 20’sini nükleer enerjiden elde etmektedir. 58 nükleer reaktörün üretimde olduğu Fransa ise % 77’sini, 35 nükleer reaktörün üretime devam ettiği 8 reaktörün ise inşa halinde bulunduğu Rusya elektrik üretiminin % 19’unu, 3 reaktörün inşaat aşamasında 25 reaktörün ise işletmede olduğu Güney Kore % 30’unu nükleer santrallerden elde etmektedir. 33 nükleer reaktöre sahip Çin ise ileri ki yıllarda gerçekleşecek elektrik enerji talebini karşılamak için 22 nükleer reaktörün inşasına başlamıştır.
Türkiye enerji üretimini nasıl sağlamakta?
Ülkemizde %40 ithal enerji var. HES’ler, RES’ler yeterli enerji üretemiyorlar. Çok ciddi enerji üretecek bölgelerimiz yok. Nükleeri mecburen yapacaksın. Dünya da bunu bu şekilde yapmış. Amerika’ya gitseniz nükleer enerjidir, Çin’de de öyle, Fransa’da da öyle. Çünkü onların Türkiye gibi su kaynakları da olmadığı için, zaten 30-40 sene önceden başlamışlar. Mesela Rusya’da, onların doğalgazı da var, doğalgazdan çevrimli enerjileri de var, nükleer santralleri de var. Elbette çok masraflı olup büyük yatırım ve ciddi bir teknoloji gerektiriyor. Türkiye’nin böyle bir teknolojisi yok. Oysaki elektriğe çok fazla ihtiyaç var ve elektrik gittiği zaman hayat duruyor.
HES mi RES mi?
RES daha uygulanabilir. Neden? Çünkü direkt rüzgar olduğu için bir yağış beklemeye gerek yok. Yazı kışı da yok. Bir rüzgar alan bölge varsa orada sürekli rüzgar vardır. Sürekli enerji üretirsin, hiçbir zararın da olmaz. Sadece direği dikersin, o da sadece görüntü kirliliği olur. Şimdi onu da rüzgar gülü gibi yapıyorlar. RES daha olumlu yani, doğaya hiçbir zarar yok, rüzgar zaten esiyor.
İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?
Yeni bir sektöre giriyoruz şu an, mermer sektörüne. Muğla Milas’ta bir arkadaşımıza ait bir ocaktan üretim yaparak Amerika’ya, Katara’a, Dubai’ye ve Azerbaycana’a satacağız. Hep söylüyorum Türkiye gibi bir yer Avrupa’da olsa Avrupa’nın en büyük ülkesi olurdu.
Türkiye’nin ekonomisini nasıl görüyorsunuz?
İyi görmüyorum. Türkiye şu anda aldığı yaptığı her şeyde borçlanıyor. Dolar ya da Euro olarak borçlanıyor bir de. Bilindiği gibi dolar euro artıyor. Türkiye’de böyle bir sıkıntı var. Arabayı ithal alıyor, telefonu ithal alıyor. Türkiye’nin ciddi anlamda bir üretimi yok. Şöyle bir şey var, Türkiye’de para kazanan kesim haddinden fazla kazanıyor, kazanmayan da hiç kazanamıyor. Arada çok büyük bir çıta var. Artık orta sınıf yok. Orta diye tabir edilen biziz.