Sağlıklı her kadının hayatının önemli bir parçası  olan regl dönemi,  bazı kadınlarda kabus haline gelebilmekte ve yaşanan bu doğal dönemde bazı  kadınlar  adet sancısı, migren atağı, karın ve bel  ağrıları yaşamakta. Öyle ki  adet sancısı sırasında   bel ve sırt ağrısının yanı sıra   özellikle migreni olan hastalarda baş ağrılarında da  artış olabilmekte.Yapılan araştırmalara rağmen sebebi bulunamayan bu ağrılarda algoloji  ile tedavinin  ciddi bir yarar sağladığının altını çizen  Prof. Dr Avni Babacan “menstrüel ağrılar bazen gerçekten genç kızlarımızın, genç kadınlarımızın sıkıntıları olabiliyor. Bu dönem de   migren atakları  yaşayan  kadınlar  ağırlıklı olarak üreme çağındaki genç kadınlar  olup,  yaşanan migren  atakları diğer ataklara oranla daha şiddetli ve ağrı kesicilere daha cevapsızdır. Dolayısıyla bu insanlar bu ağrıları çekerek yaşamasınlar diyorum. Kendilerini takip eden kadın doğum uzmanı ile ve gidebilecekleri başka branşlardan doktor arkadaşlarla çözüm bulamadıkları noktada algoloji ile yani ağrı bilim dalına başvurduklarında uygulayacağımız birtakım yöntemler olduğunu bilsinler”. Diyor.  Babacan algolojinin   regl sürecinde görülen ağrılardaki   iyileştirme sürecini anlattı.

Menstrüel dönemde  en çok hangi ağrıyla kapınız çalınıyor?

Bu  süreci daha  çok baş ağrısıyla gelen menstrüel baş ağrıları  olan hastalar  oluşturuyor. Bu gün Algoloji bölümüne gelen hastalarımızın bir çoğunu  kadın doğum doktorlarımız refere etmekte. Kadın doğum doktoru sonuç alamadığı hastalarını “biz ağrısını kontrol altına alamıyoruz, sizin yapabileceğiniz bir şey var mı”  diye Algoloji  bölümüne yönlendirmekte. Dolayısıyla böyle bir hastaya yaklaşımda da gerek kadın doğum uzmanı, gerek nöroloji uzmanı, gerek psikiyatri uzmanlarıyla ortak çalışmak zorundayız.

Süreç nasıl gelişiyor?

Önce ağrının sebebini bulmak lazım. Yani hastanın genital bölgesinde, uterusünde, rahminde,   sıkıntılar   var mı,yok mu? Onu öncelikle bir kadın doğum uzmanı görüp, değerlendirmeli.Menstrüel  bir ağrı mı, hormonal bir düzensizlik mi, bunları araştırarak tedavisini başlamalı. Bir nöroloji uzmanı böyle bir hastayı menstrüel baş ağrısını kendi açısından incelemeli.Bu bağlamda   medikal anlamda ilaç tedavisi ile çözebileceği şeyler var ise bunları vermeli Diyelim ki  menstrüel  baş ağrısı ile gelen bir hasta, gerek  nöroloji, gerek  kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirildi fakat hala ağrıları  geçmiyor. İşte bu noktada algoloji hekimleri olarak biz devreye  giriyoruz.  Ancak    altını çizerek   belirtmeliyim ki; kronik ağrıda psikiyatrinin yeri hep köşede duruyor.

Ağrı  tedavisinde psikiyatri uzmanına   hangi noktada  gerek duyuluyor?

Kronik ağrı ile gelen hastanın bir süre sonra psikolojisi bozuluyor. Sosyal hayattan izolasyonu başlıyor ve hatta intihara kadar gidebiliyor. Dolayısıyla kronik ağrıları biz psikiyatri uzmanları ile ortak değerlendiriyoruz ve onlardan görüş alıyoruz.

Tedavi esnasındaki  uygulamadan   bahseder misiniz?

Baş ağrısında başının arkasından geçen iki tane sinir var. Uygulama esnasında sinirlere yapılan radyo frekans ve belli noktalara  lokal anestezik uygulaması, nöral terapi (isimlendirme farklı olabilir), ozon; majör ozon dediğim kanı ozonlamak işimize yarıyor.

Tedavi  can yakıyor mu?

Ağrının kaynaklandığı bölgeler  ve ağrının taşındığı yollar  bilindiği  için öncelikle hastaya canını acıtmayan yöntemleri uygulamak lazım. Ama bunlarla kontrol altına alınamıyorsa invazif yöntemleri uygulamak gerekir. Ağrı tedavisi uygularken öncelikle hastaya en az zararı olan yöntemlerden başlamak üzere, gerektiğinde giderek hastaya problem olabilecek yöntemleri söyleyerek yani seçilen bazı yöntemlerin zararlarının da olabileceğini söyleyerek yapmak durumunda kalıyoruz.

Tedavi süreci  nasıl ilerliyor?

Menstrüel ağrı beklenen bir dönem içerisinde olacağı için beklenen bir ağrı. Dolayısıyla o ağrı o dönem başlamadan 3 gün önce yapılan tedavilerle, birkaç ay üst üste şeklinde 3 ya da 4 uygulama ile aldığımız sonuçlar var. Yani öyle bir defa” tedavi yapıldı düzeldi “demek mümkün değil.

Tedavi esnasında uyguladığımız yöntemlerden bahseder misiniz?

Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) başta olmak üzere, tetik nokta enjeksiyonları, nöral terapi, bazen akupunkturdan da sonuçlar alınabiliyor, ben akupunktur kullanmıyorum ama yapanlar var. Benim uyguladığım yöntemler bunlar. Onun için her ay 3 ya da 4 seans şeklinde ağrı ya da menstrüasyon başlamadan önce uygulamalar önemli.

ALGOLOGY AND MENSTRUAL 

Menstural, which is an important part of every healthy woman’s life, can become a nightmare for some women. Because some women has mestrual cramps, migraine, abdominal and back pain experiences. In fact, particularly in patients with migraine are increase. Babacan emphasize, despite researches, algology benefits serious pains which aren’t find in treatment. “Menstrual pains are serious problems for young girls and women. In this period, women who experienced migraine attacks, and young women who are in reproductive age and their attacks are more severe and unanswered to painkillers compairing to others. Therefore, I’m saying that these women has not to be live in pain. They know there is lots of solutions that we can apply in algology when their own gynaecologist can’ find any solutions,” Babacan said. Babacan told us healing process of menstrual pain with algology.

In which pains your patients is mainly appeal to you in menstrual?

I have lots of patients who have menstural migraine in this process. Today most of patients, who come for algology referee from a gynaecologist. Gynaecologist steer their patients, which they get no result, to algology. “We can’t under control their pain. Is there anything you can do?” they say. So we have to cooperate with neurology specialist, psychiatrist and gynaecologist when we approach to a patient.

How is continuation of the process?

We need to find the cause of the pain. Is there any problem in patient’s uterus or genital area? First, a gynaecologist has to evaluate the patient. Is this a menstrual pain or hormonal disorder? They have to start with it. Then, a neurologist has to evaluate in their perspective. If a medical treatment exist, then they should start the treatment. But, shall we say, both of them can’t figure out the cause of pain, algology steps in. But I have to empasize psychiatri always important for chronic pain.

In which point to the treatment of pain needing for a psychiatrist?

After the patient, who apply to us with pain, s/he may be mentally depressed. S/he may begin izolation of herself/himself of his/her social life and even thinks suicide. So, we cooperate with psychiatrist for considering.

Can you tell us about the application during the treatment?

There are 2 nerves in our back of head. I apply to the nerves radio frequency, local anesthesia, ozon, neural theraphy and major ozon etc. They are really useful.

Does the treatment hurt?

It’s necessary to apply methods that unmoved, cause of knowing areas which are pain source. But if it’s not work to under control pain, we have to apply invasive methods. About the start with applying the method with the least damage to the patient, then if we need to apply the other methods according to my patient’s choice.

How is the cource of proceeding to treatment? 

Menstrual migraine is a expected pain, because menstrual is expected. So, I can get positive results in minor 3 days before the menstrual, in major 3-4 session for couple months. I mean it’s not possible to say “I take the cure once and I get better now.”

Can you tell us about the methods that you apply during the treatment?

I get results with these methods: Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS), trigger point injections and neural theraphy. It’s important to apply one of them 3-4 session for a month.

383 766 284